Det händer i Solberga

Om att bygga en akvaponianläggning

Man frågar oss om det är svårt att bygga en akvaponianläggning. Svaret är givet; det är lätt om man vet hur man gör! Men i ärlighetens namn vi var inte heller helt säkra på hur när vi påbörjade konstruktionen.


- Jag hade en plan säger Dag-Tore, men på samma sätt som i ett alla andra byggprojekt som jag har varit med om dyker det alltid upp saker som gör att man måste vara beredd att ändra sig.


Men för att starta från början och innan lokalen för anläggningen ens var färdig började vi leta efter tankarna till fiskarna. Växtbäddarna kunde vi bygga men för fiskarna behövde vi hitta några tankar som fungerar. Den enklaste lösningen till ett rimligt pris är en begagnad IBC-tank, alltså den typ av transportbehållare som i princip alla typer av vätska.

Vi hittade ett företag som importerade vodka, gin och rom vars tankar kunde sköljas ur och användas. Nej vi drack inte upp den kvarvarande bottensatsen, även om tanken fanns;-)

Det tog lång tid innan lokalen kunde göras i ordning. Pierre på Stockholmshem såg till att förvandla den från ett skitigt utrymme till ett fungerande lokalen för syftet.

I princip fungerar vilket uppvärmt utrymme som helst för en anläggning. Men det vi ville göra vara att bygga något som samtidigt skulle kunna visas upp. Själva idéen med projektet Gröna Solberga är ju att verifiera en produkt och tjänst, då måste det också se bra ut. Pierre Hedlund på Stockholmshem var den som fick saker att hända, bättre element, bra ventilation, vatten och avlopp samt en egen elcentral.


Före och efter

Sen kom vi igång med konstruktionen. Ja det är bara Dag-Tore på bilderna men undertecknad var också med och höll i skruvdragare, såg, borrmaskin och kamera;-).

Sen skulle allt kopplas ihop med pumpar för vatten och syre, gummidukar fästas, grus till mediabädden och så de små detaljerna. Det tar tid att bygga en anläggning för odling.

Efter några veckor där vattnet pumpades runt i systemen var det dags att sätta igång det levande.

Vår mentor och biolog Björn Oliviusson kom med en dunk bakterier och 34 små niltilapia som fick flytta in i en av fisktankarna. I första omgången vägde och mätte vi bara hannar. Några veckor senare levererade Björn 36 blandat honor och hannar som vi hoppas kan ge yngel så småningom.


Akvaponik är en sammankoppling av två system, RAS (Recirkulerande Akvatiskt System) och hydroponik (odling i vatten med näringsläsning).

Samtidigt som fisken kom i vattnet satte vi in de första plantorna i växtbäddarna. Det tar ytterligare några veckor innan fröna vi satte grodde och vi kan fylla bäddarna. Nu har vi äntligen igång odlingen av fisk och grönt i Solberga.

Nu börjar det roliga...

702 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Det blir sällan som man tror

Svårigheterna att arbeta med nya idéer är lätta att underskatta. Det tar alltid mycket längre tid och det dyker alltid upp oväntade problem, sträckan mellan idé och färdigställande är längre än man tr

Kretsloppsbolaget har konstruerat med demoanläggning för odling av fisk och grönt - akvaponik. Där har vi fisktankar med niltilapia och tre olika typer av odlingsbäddar där vi nu mest odlar basilika och koriander.

Tyvärr har vi inte möjlighet att ta emot alla som vill komma och titta. Därför har vi gjort en liten film som berättar om anläggningen och hur den funkar.

Gröna Solberga är ett EU-finansierat projekt som drivs av IVL Svenska Miljöinstitutet och Stockholmshem. Syftet är att ge företag möjlighet att visa upp och verifiera sina innovativa produkter och tjänster. Vi har själva satsat tip och pengar på att konstruera anläggningen, Stockholmshem har gjort iordning lokalen och IVL verifierar och stöder med sin kompetens och nätverk.