Barrotade Perenner

Barrotade perenner är ett nygammalt sätt att producera och driva upp perenner som till skillnad från dagens hantering är ett mycket klimatsmart alternativ. 

Klimatfrågan

Frågan om barrotade perenner handlar om klimatutsläpp och bevarande av naturmarker. I praktiken handlar om hur de distribueras och säljs. Träd och buskar levereras oftast utan kruka och substrat, i vart fall när det gäller större växter. Perenner levereras idag planterade i kruka vilket, sett till de stora mängder som säljs, är klimatmässigt och biologiskt negativt på flera sätt. Personer och fastighetsägare som vill vara klimatsmarta bör välja barrotade perenner, problemet är att det knappt finns att köpa på marknaden.

Merparten av alla perenner som säljs i Sverige är producerade i Holland eller Tyskland, är planterade i torv och satta i svarta plastkrukor. Krukorna är utrymmeskrävande vilket innebär många och långa transporter. Torv är en ändlig resurs som det i många länder inte längre är tillåtet att bryta, bland annat i Finland men i Sverige är finska bolag verksamma i den näringen. Lägg där till att torvmossarna ofta är torrlagda våtmarker som läcker stora mängder koldioxid i en tid då regeringens huvudsakliga miljöfokus handlar om att återställa våtmarker. Slutligen de svarta plastkrukorna som inte går att återvinna.

Från leverantörssidan handlar dagens hantering om investeringar i produktionen samt att det är enkelt att distribuera och lagra perennerna innan de planteras. En omställning till barrotade perenner innebär en förändring av produktionen och transporten av växterna från plantskolan till platsen de ska planteras på. Men faktum är att det bara är en återgång till kunskap och rutiner hur man gjorde tidigare och produktion av barrotade perenner kommer sannolikt att vara ett mer prisvärt och kostnadseffektivt alternativ.